Binnenkort: extreemrechtse comedian Han Solo in Kunstencentrum Vooruit

Binnenkort: extreemrechtse comedian Han Solo in Kunstencentrum Vooruit

en dat belooft een heerlijke clinch tussen links en rechts!

Al meer dan 10 jaar schopt de enige extreemrechtse stand-up comedian van Vlaanderen graag tegen politieke (en uiteraard vooral linkse) schenen. En hij maakt zich momenteel op voor een confrontatie met één van de meest overtuigde linkse cultuurhuizen van de Gentse binnenstad: Kunstencentrum Vooruit. Na 2 uitverkochte voorstellingen in de Minardschouwburg vorig jaar, komt hij op 31 oktober graag langs in het nabijgelegen theater met zijn feestelijke retrospectieve 'JUBILEE'.

Actueler dan ooit

Bij zowat elke voorstelling van Han Solo/Han Coucke (Solo is het extreemrechtse typetje van comedian Coucke), wordt wel de beschrijving 'actueler dan ooit' vermeld. 10 jaar geleden ontstond de figuur Solo, en konden er uiteraard sneren naar Vlaamse Belang worden opgemerkt. Die focus verschoof uiteraard mettertijd, en vandaag zijn bijvoorbeeld thema's zoals #metoo dankbare onderwerpen en zijn er zelfs ook parallellen: "De hele #MeToo-discussie sluit perfect aan bij de eerste scène van Han Solo over seksisme tien jaar geleden.'", aldus Coucke. Hoewel de show al aan zijn succesreprise begonnen is, valt het moeilijk te geloven dat er ook bijvoorbeeld geen verwijzing naar Schild en Vriend in te bespeuren zal zijn.

Han Solo vs. Coucke

Han: "Racisme en seksisme zijn ook veel prominenter aanwezig in de media dan tien jaar geleden. Toen vroegen sommige mensen zich af hoe lang ik zou kunnen teren op die thema's, maar de debatten zijn nog nooit zo genuanceerd geweest. Er komen voortdurend nieuwe bevolkingsgroepen bij die gebasht worden of hun stem laten horen. Ik denk aan de Roma in Gent. En iedere keer moet je je standpunt een beetje bijschaven. Dat doet Han Solo vanuit zijn denkwereld ook." Dat levert weleens ongemakkelijke momenten op voor de toeschouwers. Soms voel je de twijfel in de zaal: meent hij dat nu of niet? En hoe sta ik daartegenover? "In de nieuwe voorstelling zit ook zo'n moment, en ik geniet daar wel van. Ik neem de mensen mee in een redenering, om ze dan 180 graden te keren. Je voelt de lach langzaam uitsterven, maar dat vind ik niet erg. Je voelt dat ik iets zeg, dat ik een punt maak, en dat onthouden de mensen nadien ook. De moeilijkheid is om het publiek daarna weer aan het lachen te krijgen, maar daarvoor heb ik intussen genoeg getraind, denk ik. Soms benoem ik het gewoon. Wat is 't? Jullie zijn zo stil?"

Regelrechte topregisseur

Naast een eigen comedycarrière, begeleidt en regisseert Han Coucke ook een hele hoop andere Vlaamse comedians. Collega's Erhan Dermici en William Boeva mochten al de vruchten plukken van zijn slimme inzichten over comedy. Maar ook Freddy de Vadder, Philippe Geubels en... Luc de Vos werkten al met hem samen. 'Onze sector wordt niet gesubsidieerd, als regisseur zou ik niet van comedy kunnen leven. Maar ik doe het wel graag, en ik geloof ook in de mensen met wie ik werk. Ik probeer uit hen het beste te halen. (...) En over Luc de Vos: "Een van de beste improvisators in Vlaanderen. Als regisseur moest ik hem gewoon zo veel mogelijk ruimte geven om te kunnen improviseren. Luc kon op elk moment een geweldig verhaal beginnen te vertellen, ook al was het niet echt gebeurd. Maar hij wilde natuurlijk een rockster zijn, geen comedian. Anders hadden we misschien nog wel eens samengewerkt. Zo'n aangename kerel ook ...'

Gebaseerd op 'Heel de cultuursector is links' uit De Standaard op 27 januari, interview door Karel Michiels.

Han Solo maakt zich momenteel op voor zijn succesvoorstelling:
in Kunstencentrum Vooruit op 31 oktober (tickets voor €19,00 incl. fees), check ook zeker de video.
Voor persaanvragen/interviews, contacteer: Azra via [email protected] of 0476/420 121.

Over LiveComedy.be

LiveComedy.be promoot nationale en internationale comedyvoorstellingen.

Hier vind je een overzicht van onze persberichten, maar je kan ook alle foto's in hoge resolutie downloaden.

LiveComedy.be
Lange Violettestraat 293 - 9000 Gent