Grof Geschud volgende maand in première met KROOST

Grof Geschud volgende maand in première met KROOST

Derde voorstelling voor Vlaams-Nederlands cabaretduo Lander Severins & Myrthe van Velden

Op 7 december gaat het Vlaams-Nederlandse cabaretduo Grof Geschud in première met 'Kroost' voor een uitverkochte Arenberg in Antwerpen. Het is al het derde programma van Myrthe van Velden en Lander Severins, na 'Lijmen' en 'Broeden'. Verspreid over België en Nederland spelen ze dit seizoen zo'n negentig voorstellingen. In Nederland gaat de première door op 16 januari in de Kleine Komedie in Amsterdam. Alle data zijn beschikbaar op grofgeschud.eu.

Het derde programma van Grof Geschud werd al voor de zomer aangekondigd. Dat deden Lander en Myrthe toen voor een volle Arenberg, waar ze bij de laatste voorstelling van 'Broeden' een voorproefje gaven van de nieuwe voorstelling. Wie aanwezig was die avond kon al meteen een ticket kopen voor de première van 'Kroost'. Dat het publiek massaal van die kans gebruik maakte mag duidelijk zijn, want inmiddels is 7 december helemaal uitverkocht. Een extra voorstelling gaat door op 28 april.

Ook voor de andere data op deze ruim tachtig voorstellingen tellende tour loopt de verkoop al vlot. "Het is echt waanzin om te zien dat de Arenbergschouwburg nu al helemaal uitverkocht is en ook de ene na de andere zaal in Vlaanderen al volloopt vóór de première. Dat geeft ongelooflijk veel vertrouwen!" zegt Lander Severins daarover. "En dat we dan ook in Nederland zo'n mooie tournee kunnen spelen en voor het eerst zelfs in de Kleine Komedie in première gaan is voor mij echt een kinderdroom die uitkomt," vult Myrthe van Velden aan. "Nu alleen nog een puppy en ik kan vredig sterven, misschien wel een goed idee voor de iconische gevelfoto, ik met een puppy, meteen ook de laatste foto die ooit van mij gemaakt zal worden."

Ondertussen lopen er alvast try-outs. De reacties tijdens die avonden zijn in elk geval laaiend enthousiast. Tijdens het maakproces worden ze bijgestaan door onder andere Minou Bosua en Janne Desmet (die ook meewerkten aan 'Broeden') en Stef de Paepe.

Na een debuutvoorstelling over hun symbiotische liefde en een tweede voorstelling over hun relatiebreuk, maakt het duo nu een programma over familieverbanden en hoe uitdagend die soms kunnen zijn. Zeker voor wie vandaag de keuze maakt om voor een kroost te zorgen. Lander en Myrthe horen tot een generatie die veel bewuster moet nadenken over hoe je kinderen het beste kan opvoeden. Binnen dat woelige onderwerp maakt Grof Geschud een grappig, hoopvol en ontroerend cabaretprogramma. Lander Severins: "Voor mij hebben we met 'Kroost' een voorstelling gemaakt over familie. Over terugblikken naar het gezin waaruit je voortkomt en fantaseren over het gezin waar je deel van wilt zijn in de toekomst. Wat draag je mee?" Myrthe van Velden: "En van welke opvoedmethodes zeg je, nou oudertjes, bedankt, maar deze middeleeuwse bestraffingstechniek ga ik niet toepassen op mijn kinderen. Voor mij gaat 'Kroost' ook over het inzoomen op je eigen grootste angsten. Lekker lachen toch?"

Inmiddels is Grof Geschud niet meer weg te denken uit het Nederlandstalige cabaretlandschap. Met 'Lijmen' wisten ze al uitsluitend lovende recensies binnen te halen. Ze waren toen net afgestudeerd en vormden naast een professioneel duo ook een koppel. Hoewel hun tour werd verstoord door de pandemie, wisten ze toch tientallen voorstellingen in België en Nederland te spelen. Ze haalden toen een nominatie voor de Neerlands Hoop binnen en in de finale sprak, of liever zong Raf Walschaerts zijn steun voor hen uit. Ook voor de publieksprijs van de Ultimas werden ze genomineerd, iets wat ook gebeurde voor hun tweede voorstelling 'Broeden'. Dat tweede programma nam een duik in hun relatiebreuk. Ze sleepten vijf sterren in de wacht bij De Standaard en mochten over twee seizoenen verspreid ruim 130 keer spelen. Samen schreven ze ook de roman Drijven, die momenteel aan de tweede druk toe is. Daarnaast zijn ze ook regelmatig te horen in Nieuwe Feiten bij Radio 1, waar ze de rubriek Middagjournaal voor hun rekening nemen.

De volledige speellijst is te vinden op grofgeschud.eu. In België verlopen de shows via LiveComedy.be.

Copyright: Noortje Palmers
Copyright: Noortje Palmers
Affichebeeld Kroost
Affichebeeld Kroost

*****

NIET VOOR PUBLICATIE, ENKEL VOOR PERS

Voor meer informatie en persaanvragen, contacteer Bert Bael via [email protected] of op +32499410984.

Over LiveComedy.be

LiveComedy.be promoot nationale en internationale comedyvoorstellingen.

Hier vind je een overzicht van onze persberichten, maar je kan ook alle foto's in hoge resolutie downloaden.

LiveComedy.be
Lange Violettestraat 293 - 9000 Gent