Tv-debuut voor Grof Geschud in De Toots Sessies

Woensdag 2 december te zien op Canvas en Eén

Voor cabaretduo Grof Geschud betekende de lockdown een brute stop midden in de tournee van hun debuutvoorstelling LIJMEN. De jonge makers Lander Severins en Myrthe van Velden konden plots hun publiek niet meer bereiken. Daar wou VRT graag verandering in brengen. Ze nodigden het duo uit om een stukje uit hun cabaretvoorstelling te komen spelen bij De Toots Sessies. De aflevering met Grof Geschud wordt uitgezonden op woensdag 2 december op Canvas om 19u40. Later op de avond wordt dezelfde aflevering herhaald op Eén om 22u40.

Pas sinds november 2019 stonden ze op de planken van tientallen cultuurhuizen in België en Nederland. Nauwelijks vier maanden later viel achter elke voorstelling 'geannuleerd' te lezen. Nochtans ging het sinds hun première en de lovende recensies die daarop volgden hard voor Lander Severins en Myrthe van Velden. Alle tickets voor de voorstellingen in België waren de deur uit en ook in Nederland trokken ze volle zalen met hun eerste voorstelling LIJMEN. De coronalockdown en bijhorend verbod op alle evenementen dwarsboomde echter hun plannen om hun publiek te laten genieten van hun werk.

Opnieuw voor het grote publiek
Nu krijgt Grof Geschud wel de kans om dat te doen in De Toots Sessies. In dit nieuwe programma van VRT mogen artiesten spelen voor tv-kijkend Vlaanderen. In een studio zonder publiek, en dus volledig coronaproof. Na onder andere Eefje de Visser, Brihang en Jef Neve, zijn Lander en Myrthe aan de beurt. En ze zijn erg blij met die kans. De opnames vonden vorige week vrijdag al plaats en het duo is zeer enthousiast over hun tv-debuut.

Het was heerlijk om deel te mogen zijn van De Toots Sessies. Het interview met Thomas van der Veken was enorm fijn en voelde vertrouwd. Ze gaven ons de ruimte om te zijn wie we zijn en te doen wat we doen. Heel benieuwd wat het grote publiek van Grof Geschud zal vinden. Heerlijk, deze eerste kennismaking!
Lander Severins
Het was erg spannend, maar het fijne team van de VRT zorgde ervoor dat ik me vrijwel meteen op mijn gemak voelde. Dat we werden geselecteerd, hadden we eigenlijk nooit verwacht. Dit wordt het tv-debuut van Grof Geschud en dat is heel onwerkelijk. Bij Voor De Leeuwen hadden we ook een klein rubriekje, maar dit is echt één op één wat we doen in het theater, maar dan vertaald naar tv. Dit is een unieke kans om het grote tv-publiek te laten zien wat we doen en ze wellicht over te kunnen halen ons ook eens live te gaan bekijken.
Myrthe van Velden

Een kwartier lang mochten ze laten zien wat mensen kunnen verwachten van een live optreden van Grof Geschud. Lander en Myrthe speelden een stukje uit hun voorstelling LIJMEN.

Het publiek krijgt een inkijkje in onze theatervoorstelling LIJMEN. Ze kunnen een snel, komisch, fysiek en muzikaal kwartier verwachten.
Myrthe van Velden
We spelen een scène en een lied uit ons eerste avondvullend cabaretprogramma LIJMEN. In een regie van Raf Walschaerts maken we met Grof Geschud echt cabaret, op die dunne lijn tussen theater en comedy met een vleugje poëzie!
Lander Severins

Moeilijke tijd
Net zoals vele andere hardwerkende artiesten, heeft ook bij Grof Geschud de verplichte pauze er stevig ingehakt. Zeker de tweede lockdown zorgt voor onrust. Een publiek opbouwen kost vaak jaren en dat al die moeite nu voor niets lijkt geweest, valt hen zwaar. Toch grijpen ze elke kans aan om opnieuw te spelen en kijken Lander en Myrthe hoopvol naar de toekomst.

De pandemie heeft er bij mij behoorlijk ingehakt. Vooral de tweede lockdown zorgt ervoor dat ik moeite heb mijn tijd in de delen. Tijdens de eerste lockdown waren Lander en ik samen in België en hebben we naast veel nuttige werkzaamheden (de dingen die normaal blijven liggen, zoals bijvoorbeeld mailtjes beantwoorden), ook even de tijd kunnen nemen om uit te rusten van een hectisch jaar. Nu ben ik dat rustig aandoen ondertussen behoorlijk zat en wil ik het liefst zo snel mogelijk weer beginnen. Fijn dat we in Nederland langzaamaan weer kunnen beginnen met spelen. In België is dan zoiets als De Toots Sessies heel erg welkom en een enorme springplank voor ons als jonge makers. Ik kijk optimistisch naar de toekomst. We zijn bezig aan onze tweede avondvullende voorstelling en er komen allemaal toffe dingen op ons pad. Pandemie of niet, Grof Geschud is niet tegen te houden!
Myrthe van Velden
Corona heeft er de eerste maanden voor gezorgd dat we als duo konden herbronnen. Een verplichte pas op de plaats, tijd voor ademruimte na vier jaren keihard knokken om te staan waar we nu al mogen staan. Hoe langer de pandemie duurt, hoe lastiger het eerlijk gezegd wordt om dat besef vast te houden. Angst of niet “alles wat we opbouwden” en “zo hard voor hebben gewerkt” in het water is gevallen, neemt op sommige dagen de plaats van de trots in. De vraag krijgen om mee te doen aan De Toots Sessies is daarin de grootste opluchting en bevestiging die je dan als jonge artiest kan krijgen.
Lander Severins

 

Over Grof Geschud
Grof Geschud, een Vlaams-Nederlands cabaretduo, leerde elkaar in 2014 kennen op de Koningstheateracademie in 's Hertogenbosch. Inmiddels is het duo met de hoogste onderscheiding afgestudeerd en mochten ze op uitsluitend lovende recensies rekenen voor hun debuutvoorstelling. "Het is de onderlinge verwevenheid die het geheel zo bijzonder maakt. Met veel liefde voor de taal, met grappige sketches, verhalen en mooie samenzang," schreef De Standaard. Bij de Theaterkrant werd LIJMEN benoemd tot 'Keuze van de criticus'. "De voorstelling heeft een grote dramaturgische kwaliteit en een ijzersterke thematiek," liet de recensent optekenen. "Wat een goed debuut."

Over LIJMEN
In LIJMEN bevragen Myrthe van Velden en Lander Severins het onvermogen om vast te houden en de angst om lost te laten. Van ridders tot perenvlaai, van Plato tot bejaarden, een hilarische en ontroerende zoektocht om de ander tot op het bot te doorgronden. De regie was in handen van Raf Walschaerts (Kommil Foo) en Minou Bosua.

 

De Toots Sessies met Grof Geschud is te zien op woensdag 2 december op Canvas om 19.40 uur en op Eén om 22.40 uur. Later is de uitzending ook te zien op VRT NU.

Meer informatie over Grof Geschud is te vinden op hun website grofgeschud.eu

 

Copyright: VRT
Copyright: VRT

 

 

Niet voor publicatie:
Voor meer informatie en interviewaanvragen, contacteer Bert Bael via bert@livecomedy.be of op +32499410984.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over LiveComedy.be

LiveComedy.be promoot nationale en internationale comedyvoorstellingen.

Hier vind je een overzicht van onze persberichten, maar je kan ook alle foto's in hoge resolutie downloaden.

Neem contact op met

Lange Violettestraat 293 - 9000 Gent

09 235 16 55

marketing@livecomedy.be

www.livecomedy.be