UITNODIGING: Toon Hermans 100 jaar

Verjaardagsfeest dit weekend in Arenberg na Carré gisteren

Verjaardagsfeest in Antwerpse Arenberg
Zaterdag zou Toon 100 jaar worden en dat wordt gevierd in de Antwerpse Arenberg. De muzikale theatervoorstelling ‘In de schaduw van Toon Hermans’ brengt drie dagen eerbetoon aan een van de grondleggers van het cabaret. Kalmhoutenaar Herman Van Hove, zijn laatste manager en vriend, vertelt over zijn persoonlijke belevenissen met de artiest maar ook de mens Toon Hermans. Klassiek geschoolde zangeres Lissa Meyvis zingt de liedjes die hij zijn mooiste vond, muzikaal begeleid door een liveband onder leiding van Pol Vanfleteren. En op zijn verjaardag zelf mag het natuurlijk net ietsje meer zijn. Dan worden Herman en Lissa begeleid door het 10-koppige orkest, dat ook tijdens de Nekka-Nacht voor de muziek zorgde.

Uitverkochte Carré voor hommage met Herman en Lissa
Gisteren werd Toon Hermans’ 100e geboortedag alvast gevierd in de Nederlandse theatertempel Carré, in het bijzijn van niemand minder dan Koningin Beatrix. Ruim 550 keer stond Toon in een uitverkochte Carré – goed voor meer dan een miljoen bezoekers – en ook dit eerbetoon mocht op een volle zaal rekenen. Artiesten zoals Freek de Jonge, Wende, Hadewych Minis, Chantal Janzen, Paul van Vliet en ook Herman Van Hove en Lissa Meyvis, van In de schaduw van Toon Hermans, brachten in een feestelijk programma een hommage aan de in 2000 overleden kunstenaar. Op oudejaarsavond wordt de show ook uitgezonden op de Nederlandse TV.

Toon Hermans, ook een beetje Belg
De Nederlandse cabaretier was ook in Vlaanderen immens populair. De première van zijn tweede onemanshow in 1957 vond plaats in de zaal van het Koninklijk Kunstverbond in de Antwerpse Arenbergstraat, nu de Arenbergschouwburg. ‘Het kleine ding’, zo noemde Toon Hermans de Arenberg, na Carré in Amsterdam zijn meest geliefde theaterhuis. De Antwerpse impresario, oprichter van de Philharmonie van Antwerpen, directeur van het Amerikaans theater en codirecteur van de Arenbergschouwburg Gaston Ariën bracht Hermans in contact met een Duitse manager, en opende zo een nieuwe markt voor hem. In 1969 trad hij zes weken op in Antwerpen en kwamen ruim 35.000 mensen naar hem kijken. In 1991 vierde Toon Hermans zijn 75ste verjaardag in het Antwerpse Sportpaleis, het zoveelste bewijs dat dit land hem zeer nauw aan het hart lag. Hij mocht zich ook Commandeur in de Orde van Leopold II noemen. Eerder dit jaar werd er hulde gebracht aan hem tijdens de Nekka-Nacht in de Lotto Arena.

Belgische manager
Hij leerde Herman Van Hove in 1991 kennen bij zijn verjaardagshuldiging in het Sportpaleis. Hij wilde zo laat mogelijk toekomen en grote fan Herman bood gretig aan om hem naar de Antwerpse arena te brengen. Het ritje was best gezellig en Herman mocht hem ook weer naar huis brengen. Toen Toon vernam dat Herman uitgever was, besloot hij samen met hem een prachtig boek uit te brengen met zijn schilderijen. En plots werd de Kalmhoutenaar gebombardeerd tot manager, door de man die hij zo bewonderde. Herman van Hove organiseerde de laatste tournee van Toon en begeleidde hem bij de opname van het mooie liedjesalbum Als de liefde, zijn laatste artistieke, postuum verschenen hoogtepunt. 

Uitnodiging
We verwelkomen je graag op dit feest ter ere van Toon Hermans in de Antwerpse Arenberg. Graag een seintje aan Ann Verlinden van Live Comedy via  ann@livecomedy.be of 0478-08 08 61. Er zijn voorstellingen op volgende data: 
Vrijdag 16 december om 20u15
Zaterdag 17 december om 20u15 met uitgebreid orkest
Zondag 18 december om 15u00

De voorstelling trekt in januari nog verder door Vlaanderen, met een dernière in Capitole Gent op 21 januari 2016. Alle speeldata zijn terug te vinden op www.livecomedy.be/event-category/in-de-schaduw-van-toon

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over LiveComedy.be

LiveComedy.be promoot nationale en internationale comedyvoorstellingen.

Hier vind je een overzicht van onze persberichten, maar je kan ook alle foto's in hoge resolutie downloaden.

Neem contact op met

Lange Violettestraat 293 - 9000 Gent

09 235 16 55

marketing@livecomedy.be

www.livecomedy.be